25. april, 2020
Vipava

Vipava je čudovita v vseh letnih časih. Mestne ulice, predvsem okrog cerkve svetega Štefana, me vedno znova spomnijo na provansalske vasi, kjer se kamnite hišice z lesenimi polkni »skrivajo« v senci platan.

Vipava

Vipava je seveda mnogo bliže, poleg tega pa je med drugim poznana tudi po odličnih vinih, ki jih pridelujejo v okolici. Zato se, če vas bogata zgodovina in kultura prav nič ne zanimata, splača ustaviti v Vinoteki Vipava.

V središču kraja je turistični informacijski center, kjer vas bodo prijazno založili z brošurami in namigi za kolesarjenje po okolici.

Mestece leži ob številnih izvirih istoimenske reke, zato se ponaša s kar 25 mostovi.

Med obiskom ne spreglejte čudovite baročne palače Lanthieri, ki jo obkrožajo simpatični baročni dečki (Putti).

Dvorec Lanthieri

Dvorec Lanthieri

Od grajskega parka je danes ostal senčnat park s fontano. 

Za Lanthierijevim dvorcem, ki so ga pred kratkim popolnoma prenovili, stoji najstarejši most.

Vipava

Za dvorcem pelje pot do izvirov reke Vipave, kjer je manjše otroško igrišče, nadvse pravljične pa so ruševine nekdanjih gospodarskih poslopij dvorca Lanthieri.

Vipava

Izviri Vipave

Vipava

Vipava se ponaša z bogato zgodovino, ki sega vse do 14. stoletja, ko je kraj dobil trške pravice. Zanimiva sta tudi egipčanska sarkofaga na mestnem pokopališču.

 

DVA KAMPA

 

V Vipavi oziroma okolici se nahajata dva kampa. V Vrhpoljah vas pričakujejo v družinskem Pouletovem kampu, ki je urejen na družinski kmetiji. Odprt je le v toplejšem času leta. Aktivnejši bodo za bazo izbrali kamp Tura, ki leži pod znamenitimi Gradiškimi turami in je nadvse športno obarvan. Poleg ravnih parcel za avtodome s priključki na javno električno omrežje ponuja vso infrastrukturo za športnike: igrišča za mali nogomet in košarko, odbojko na mivki, balinišče in umetno plezalno steno. V prostorih recepcije je tudi barček s trgovinico s spominki (lokalna vina, marmelade, ...).

 

Načeloma bi lahko avtodom v primeru enodnevnega izleta pustili tudi na katerem od parkirišč v Vipavi (na velikem pri blokih ali pa pred športno dvorano), a je bivanje v kampu mnogo elegentnejša rešitev.