1. maj, 2020
Predmeja

Ko je poleti v dolini prevroče, se lahko po slikoviti cesti vzpnemo na Predmejo, kjer je nekaj stopinj hladneje, na planoti pa si lahko v miru naberemo novih moči. Do nje se lahko vzpnemo po cesti z avtom, avtodom (na planoti je manjši kamp oziroma urejeno postajališče), še najlepše bo s kolesom. Zadnji kilometri ceste se prepadno vijejo po pobočju in nekajkrat skozi predore prebijejo ostenja. Cesto je načrtoval znameniti Josef Ressel.
Pred mejo, na robu Trnovskega gozda, je pred dobrimi 400 leti nastala vas Predmeja. Tik pod robom je znamenita Skukova voda, kamor so jo hodili iskat Gorjani in kamor še danes prihajajo po zdravilno vodo ljudje od blizu in daleč.

Razgledna točka na Predmeji
Celotno področje od Predmeje do Cola se imenuje Gora. Gora je idealna za pohodništvo, označene planinske poti vodijo na Čaven, Golake, Kucelj. Najbolj slikovita tematska pohodna pot je Pot po Robu, ki pohodnike navdušuje s čudovitimi razgledi na Vipavsko dolino, pa vse tja do morja. Najvišja točka poti je Sinji vrh (1002 m), kjer se lahko tudi okrepčate z okusno domačo hrano.

 

 

Otliško okno

Otliško okno je kraški pojav, skozi katerega se odpira pogled v nižje ležečo Vipavsko dolino.

Otliško okno

Okno je nastalo, ko je voda na mestu vrtače našla pot skozi kamnino in z erozijo in korozijo razširila razpoko. Pod naravnim oknom je še eno manjše okno. Od vasi Otlica, ki je po njem dobila ime, do Okna je 15 minut hoje po prijetnem, nezahtevnem terenu.

 


Gora in Čaven

Visoko nad Vipavsko dolino se dviga pobočje Čavna, s priljubljenimi izletniškimi točkami (Mala gora, Koča Antona Bavčerja na Čavnu, Kucelj) Ajdovcev in pohodnikov iz drugih koncev Slovenije ter tujine.

Čaven in Mala gora

Od tu se odpirajo čudoviti razgledi na spodaj ležečo Vipavsko dolino, Kras in Tržaški zaliv.