10. marec, 2020
Starodavni Lemberg

V Mestinju namesto, da bi zavili desno proti Podčetrtku, nadaljujemo slabih sto metrov naravnost, potem pa nas smerokaz usmeri proti Sladki Gori (in Lembergu). Lemberg nas je pričakal v soncu, v jesenske barve odeti okoliški obronki pa so dodali k pravljičnosti. Avtodom lahko parkirate na parkirišču nasproti mogočne stavbe nekdanje šole in se sprehodite naokoli. Kraj je majhen, a s čudovito energijo.

 

Lemberg pri Šmarju pri Jelšah


Znameniti srednjeveški trg, v katerem sta cveteli trgovina in obrt, naj bi nekoč obdajalo več gradov. Za svojo nekdanjo moč in blaginjo se ima zahvaliti legi na nekoč pomembni poti, ki je povezovala sever in jug.
Na nekdanjo veljavo trga danes spominjata rotovž (nekdanji magistrat) in pranger ob njem, sramotilni steber, ki potrjujeta sodno veljavo kraja v srednjeveških časih.

 

Lemberg pri Šmarju pri JelšahLemberg pri Šmarju pri Jelšah
Lemberg pri Šmarju pri JelšahLemberg pri Šmarju pri Jelšah
Rotovž (na njem je letnica prve prenove leta 1776) je vodil trški sodnik (zadnji je bil Josip Lippauz, 1820) skupaj s svetovalci. Sprva je bil lesene, kasneje pa so pozidali današnjo zidano stavbo. V njem se nahaja zbirka predmetov, pa pomembne listine, in eden od izvodov zbirke zabavnih zgodb o Lemberžanih.
Za ogled notranjosti rotovža se je potrebno poprej najaviti v TIC Šmarje pri Jelšah, ključ pa hrani gospa Slavica Lorenčak v sosednji hiši št. 16. Roka pravice na pročelju objekta simbolizira sodstvo in svobodno trgovino, zadnji primerek pa je plod kiparskega znanja znamenitega kiparja Mirsada Begića.
Sramotilni steber (pranger) ob rotovžu spominja na takratno veljavo sodnih pravic, ohranjen je tudi še sodniški meč (sablja). Trg Lemberg je imel tudi svoj grb. V njem je jagnje s krono na glavi in z upognjeno desno nogo. Najbolj znani obrtniki, ki so delovali v Lembergu, so bili lončarji, kovači (žebljarji), trgovci, steklarji, mesarji, v kraju pa je za časa največje blaginje stalo več gostiln. Od nekdanjega blišča je mogoče resda ostalo bore malo, a energija kraja še danes priča o nekdanji veljavi in blaginji.