1. januar, 2020
Dolinškov kozolec v Šmarčni

Tam, kjer reka Sava naredi največji ovinek, tam leži drugo največje polje v Posavju. Tu stoji Dolinškov kozolec, kjer je gospodar Ciril osnoval
Dolinškov kozolec je bil v preteklosti v lasti družine Knez, znanih poljedelcev. Pridne roke so bile zagotovilo za uspeh, kmetija se je razvijala, okrog domačije so rasla nova gospodarska poslopja. Leta 1920 so postavili vezani kozolec toplar s tremi pari oken (štantov) in vmesno brano. Dolinškov kozolec bo tako čez dve leti, leta 2020, praznoval stoletnico!
Leta 1974 so dogradili stegnjeni kozolec z dvema oknoma štantoma, zaradi vse večjih potreb kmetijstva. Domačija se je usmerila v proizvodnjo mleka in mlečnih izdelkov. Za gradnjo so izbrali hrastov, kostanjev in smrekov les, kozolec je bil sprva krit s slamo, kasneje pa v duhu razvoja z betonsko kritino, ki so jo izdelali na Jagnjenici pri podjetju Zajc. Betonska kritina je zahtevala delno prenovo ostrešja, uporabljala pa se je vse do leta 2013, ko so jo zamenjali z glineno.
Kozolec je vse do leta 1988 služil svojemu prvotnemu namenu, sušenju sena in žita ter spravilu krompirja. Kasneje je bila v njem s spodnjem delu spravljena kmetijska mehanizacija, pa orodje in ostali material.
Leta 2009 se je sedanji lastnik, Ciril Dolinšek, odločil, da se kozolec obnovi, v njem pa je uredil razstavo zbranih etnoloških predmetov, kmečkega orodja in poljedelskih strojev. Ljubiteljska zbirka, ki je sprva bila pospravljena na podstrešju v zabojih in kovčkih, je dobila imenitno mesto v obnovljenem kozolcu, obiskovalci pa odlično priložnost spoznati življenje naših dedov in babic. Zbirka se nahaja v treh nadstropjih – v spodnjem delu so predstavljeni kmečki stroji in poljedelska mehanizacija, v srednjem delu kmečko orodje in pripomočki za delo na kmetiji in v predelovalni industriji, na vrhu pa je urejena simpatična zbirka različnih tematik, od šolske mize, igrač, stare izbe do delavnice, ki na kmetiji ni smela manjkati.
Po zbirki nas je vodil gospod Ciril osebno, njegovo znanje, predvsem pa hudomušnost pa poskrbita za zanimiv »potop« v preteklost.

 

 

KAVS, KAVSARJI

Prebivalci Šmarčne so znani, da radi kavsajo. Okoličani jih kličejo »Kavsarji«, njihov sloves pa ni povezan s posteljnimi aktivnostmi, temveč z, da prav boste slišali, lovljenjem lesa iz reke Save. Reka namreč pred vasjo začne zavijati v levo, njeni tokovi pa vse, kar nosijo s seboj, potiskajo v desni breg, kjer leži vasica. Prebivalci so tako v preteklosti les namesto v gozdu dobili tudi iz reke, naplavine pa iz vode povlekli s posebnim orodjem, kavlji, ki so jim rekli avklji.


Več informacij o kozolcu in najava:
Ciril Dolinšek
Šmarčna 8
8294 Boštanj
T: 041 704 136
www.dolinskov-kozolec.si
dolinskov.kozolec@gmail.com