10. marec, 2014
Predprostori: Trendi sezone 2014

Počitniške prikolice si brez pravega predprostora ali baldahina, kot mu radi rečemo, sploh ne znamo predstavljati. A predprostor že dolgo ni več platnena plahta, ki so ji dodali nekaj zadrg, plastičnih oken in ojačano streho. Ne, zadnje desetletje je tudi predprostor postal pomemben del kampistične opreme. Oglejmo si trende za letošnjo sezono.

 

V industriji predprostorov težko govorimo o klasičnih trendih, ki so očitni v drugi industrijskih branžah in delno držijo tudi za počitniške prikolice in avtodome. Pri predprostorih gre bolj za funkcionalne trende, medtem ko bi pri prej naštetih lahko govorili o oblikovnih trendih oziroma smernicah. Nenazadnje je predprostor fasada vaše počitniške prikolice, zato vsekakor ne sme biti kričečih barv, oblik ali z nefunkcionalnimi dodatki, ki povsem okrnijo udobje bivanja ...

 

Funkcionalni trendi

 

S staranjem prebivalstva in uporabnikov počitniških vozil (starostna meja aktivnih uporabnikov se iz leta v leto zvišuje) je privedla do funkcionalnih rešitev, na katere v preteklosti tudi pomilsili ne bi. Velike vreče iz platna, v katerih smo tovorili težke, okorne predprostore in oporne kovinske palice, so ravno zaradi potreb uporabnikov nadomestili lažji produkti tako v smislu lastne teže kot tudi v smislu rokovanja z njimi. Pojavile so se tende namenjene počitniškim prikolicam, napihljivi preprostori, potovalni predprostori (podobne konstrukcije kot iglu šotori), pa tudi dodatki, ki zelo olajšajo kampiranje. Med njimi so na prvem mestu plastični klini PeggyPeg z rešitvami, ki naredijo kampiranje preprosto in zabavno.

 

Barvni trendi

 

Kot je razkril gospod Erich Herzog, lastnik podjetja Herzog, ki je eno vodilnih v svetu predprostorov, izbiro barvnih kombinacij vedno prepusti svoji ženi. Doda še, da imajo pri skoraj 80 odstotkih nakupov tovrstne opreme zadnjo besedo ženske. Tako bodo po njegovem mnenju v letu 2014 najbolj »in« predprostori v nežnih pastelnih tonih svetlo sive in svetlo rjave (bež), z lahko konstrukcijo in preprostim zlaganjem. Kričeči barvni odtenki se umikajo umirjenim tonom tako zunaj kot znotraj (denimo zavese) in se zgledujejo po notranjostih počitniških prikolic. Tudi predprostori Isabella sledijo bolj umirjenim smernicam. Večina njihovih modelov sezone 2014 je sicer temnejših od izdelkov neposrednih tekmecev, a prav tako zelo umirjenih, lahkotnih linij.

 

Predprostor IsabellaPredprostor HerzogPredprostor Herzog

 

Kljub vsemu pa vaš stari predprostor še ni za v smeti. Morda potrebuje le temeljito čiščenje, tu in tam kakšno »fliko« in že bo pripravljen za še eno brezskrbno poletje v kampu nekje ob morju, reki ali pa pod gorami.