23. april, 2013
Naturizem: V Evinem kostimu

Naturizem je mnogim način življenja, predvsem med kampisti jih je veliko. Šport in skrb za telo sta jim pomembna dejavnika, praviloma tudi pristen odnos z naravo. Slovenskim naturistom je pisano na kožo, da je nam najbližja morska destinacija Hrvaška na visokem tretjem mestu v Evropi po kapacitetah v naturističnih kampih, vrsarska Koversada pa je bil nasploh prvi komercialni FKK kamp na stari celini. Tako menda kar petina gostov obišče Hrvaško zaradi pozitivnega odnosa do naturizma in toleriranja golega kopanja na plažah. 

 

Zgodovina naturizma na Hrvaškem

 

Zgodovina hrvaškega naturizma sega v trideseta leta prejšnjega stoletja. Začelo se je leta 1934 na Rajski plaži v zalivu Kadnarola na Krku, ko je prvi predsednik madnarodne naturistične federacije (INF), Dunajčan Richard Ehermann to plažo razglasil za naturistično. Dve leti kasneje sta ga za besedo prijela kralj Edvard VIII. in njegova soproga, ki sta tod gola zaplavala. Podjetni otočani so začeli Rajsko plažo poimenovati tudi Angleška, in začelo se je, s kraljevsko referenco.

 

Začetki naturizma leta 1934

 

Pravi razvoj te komercialne ponudbe pa se je začel v šestdesetih letih, ko so začeli odpirati nove naturistične plaže po Istri, Kvarnerju in tudi Dalmaciji, leta 1963 pa so odprli prvi naturistični kamp v Evropi, Koversado v Vrsarju, kasneje pa še Solaris, Valalta, Istra, Kažela, Ulika in Monsena v Istri. Leta 1974 je ljubljanska RTV v Koversadi posnela prvo TV oddajo o naturizmu, kar velja za TV premiero v Evropi.


Vse do danes so se odpirali novi naturistični kampi in plaže, nekateri so se tudi zaprli. Tako je danes na Hrvaškem vsaj 12 FKK kampov, še vsaj 7 pa jih ima poleg v sklopu tekstilnega kampa tudi uradno FKK plažo. Najdete jih lahko v preglednici v nadaljevanju članka. A to seveda še zdaleč ni vsa FKK ponudba na Hrvaškem; veliko je predvsem plaž, uradnih (označenih z FKK tablo), ali pa »divjih« na bolj osamljenih mestih, ki so si s časom pridobile tovrstni status. Veliko tekstilnih plaž pa ima tudi območja, rezervirana naturistom.

 

 

FKK kamp ValaltaFKK kamp KoversadaFKK na Krku

 

Seznam kampov na Hrvaškem, kjer je dovoljen naturizem

 

Naturistični kampi

 

Mešani naturistično-tekstilni kampi

 

Tekstilni kampi z naturistično plažo

 

 

Za začetnike in (pol)profesionalce


Pravila obnašanja v naturističnih centrih se sicer razlikujejo od države do države, a stične točne so podobne. Golo kopanje je tako izven naturizmu namenjenih prostorov (kampov, plaž ipd.) prepovedano in večinoma lahko kaznivo.


V naturističnem centru je potrebno spoštovati dostojanstvo vsakega posameznika, okolico – torej čistočo in mir – ter vzdrževati visoko stopnjo osebne higiene.


Pričakuje se, da so vsi gostje v naturističnem centru vedno goli, razen seveda v primeru nižjih temperatur, dežja ali močnega vetra. Izjema velja tudi za gospe »z mesečnimi težavami.« Pri nekaterih aktivnostih pa je golota nezaželena oziroma celo prepovedana:
•pri določenih športnih tekmovanjih, zaradi zaščite pred poškodbami,
•v trgovini, predvsem iz higienskih razlogov,
•na recepciji ali v poštnem uradu,
•v notranjosti restavracije, medtem ko je na terasi obvezno z brisačo vsaj pokriti stol.
V preteklosti so moške, ki se jim je v naturističnih kampih dogajala nehotena erekcija, kaznovali z izgonom iz kampa zaradi nečastnega vedenja. Danes na splošno velja, da fiziološka erekcija, ki je moški ne morejo kontrolirati, ne velja za vedenjski prekršek v centrih in se ne »sankcionira«. Na moških s pokončnim »prijateljem« pa je, da ga z brisačo ali drugače diskretno prikrijejo. Ta toleranca seveda ne velja za nameren ekshibicionizem, kateremu sledijo sankcije.
Naturistični centri, tudi hrvaški, omejujejo vstop moškim, ki pridejo sami in nimajo članske izkaznice IMF ali drugega združenja naturistov, medtem ko parom ter ženskam in otrokom vstopa ne omejujejo.

 

Predsodki?


Nekaterim začetnikov je popolna golota na prvem dopustu lahko šokantna, vendar je privajanje menda zelo hitro, v najslabšem primeru nekaj dni. Seveda pa si nekateri po prvi izkušnji tudi premislijo in naturizma ne prakticirajo več.
Pogosto naturizmu nenaklonjena javnost ne sprejme naturizma v družini, med starši in otroci. Vendar naj to ne bi bilo škodljivo za vzgojo in psiho otrok, pod pogojem seveda, da starši poskrbijo za pravilno tolmačenje naturizma pri otrocih.
Tistim, ki naturizmu očitajo izgubo skrivnostne privlačnosti oblečene dame ali gospoda, pa naturisti odgovarjajo, da skrivnost privlačnosti ni v telesu, temveč v osebnosti, senzibilnosti in diskretnosti odnosa. No, vsak bo zase že najbolja vedel …