1. junij, 2014
Manjši kampi na koncu Istre: Pomer, Runke in Tašalera

Ste tudi vi naveličani gneče in množice, ki vas obdaja na vsakem koraku? Si želite umirjen oddih, po možnosti z obilico športnih dejavnosti v neokrnjeni naravi? Potem so manjši kampi za vas prava izbira. Na jugu Istre, tik pred vstopom v narodni park Kamenjak, so kar trije!

 

Združenje hrvaških kampov - KUH

 

Neokrnjena narava juga Istre


Polotok Istra je značilni trikotnik, ki se zajeda globoko v Jadransko morje. Poseljen je že dolga tisočletja, saj so že naši predniki znali ceniti naravne danosti, ki jih ponuja, ter milo podnebje. Tudi danes, nekaj tisoč let kasneje, znamo ceniti vse našteto in se, hvaležni za ponujeno, vračamo leto za letom.
Prav na koncu Istre, še malo naprej od »prestolnice« Pulja, je narava še posebej lepa. Tu zemljo z obeh strani biča neusmiljeno Jadransko morje, voda pa je tako čista, da tudi s kopnega zlahka uzreš malo ribico pri dnu.

 

Kamenjak

 

Rt Kamenjak, ki sploh ni tako zelo kamnit, kot bi lahko mislili ob njegovem imenu, je čudovit. Porasel je s travniki in z nizkim grmičevjem, veliko je borovega gozda. Ker je zaščiten kot naravni park, je narava dokaj nedotaknjena, plaže pa med najlepšimi na Jadranu. Kamenjak je meka za pohodnike, kolesarje, surfače in uživače nasploh. Je kraj, kamor se gre po nov zalogaj energije.

 

Pulj, prestolnica Istre

 

Mesto, ki leži v varnem zavetju zaliva, je ljudi privlačilo že od nekdaj. Že Rimljani so znali ceniti ugodno lego in rodovitno zaledje, zato je tu zraslo veliko rimsko mesto, ki se je imenovalo Provincia Iulia Pola Polentia Herculanea, iz tega imena pa izhaja tudi italijansko poimenovanje mesta. O nekdanji veličini pričajo ostanki arene, ki je nekoč lahko sprejela 23 tisoč ljudi, na forumu, od katerega se je najlepše ohranil Avgustov hram, so se nekoč dogajale najpomembnejše stvari v mestu, svojo osrednjo vlogo pa je zadržal še dolgo v srednji vek. Nad mestom se dviga grad Kaštel iz 17. stoletja, v katerem je danes muzej. Zelo močan pečat so v Pulju pustili naši predniki, saj je bil dolga stoletja del naše skupne domovine, Avstro-Ogrske. Avstrijci so mesto še dodatno utrdili, pod mestom pa skopali mrežo predorov, ki med seboj povezujejo številne utrdbe. Del njih, poimenovali so ji Zerostrasse, si dandanes lahko tudi ogledamo.

 

Pulj - Svetleči velikani


Zadnja velika pridobitev mesta je instalacija »Lightning Giants«, z lučmi ozaljšani ladjedelniški žerjavi, ki v večernih urah prikažejo ples senc in luči, ter so odličen prikaz sinergije med industrijo in turizmom. Ko boste v Pulju, zavijte še na tržnico. Zanimiva ni samo z arhitekturnega vidika – zelo prijeten je njen utrip, ki človeka v hipu popelje v neko drugo, recimo ji »puljsko«, dimenzijo.
Kampi pod okriljem Arenaturista
Večina kampov okrog Pulja spada pod okrilje podjetja Arenaturist iz Pulja. Pod njihovo upravo je kar osem kampov:
-Stoja
-Medulin
-Kažela
-Indije
-Pomer
-Runke
-Tašalera
-Stupice
Kamp Stoja je najbližje Pulja, saj se lahko iz kampa brez težav sprehodite do mesta. Kampa Medulin in Kažela sta v simpatičnem obmorskem mestecu Medulinu. Kamp Indije je le streljaj oddaljen od Banjol, kamp Stupice pa je najjužneje ležeč kamp v Istri. Nas pa tokrat zanimajo manjši kampi, kjer se vsi poznajo in kjer se še da najti svoj miren kotiček. Našli ga bomo v Pomerju, Runkah ali Tašaleri.

 

Kamp Pomer

 

Prvi izmed prej omenjenih manjših kampov je kamp Pomer, ki je med Medulinom in Premanturo, s pogledom na Medulinski zaliv. Gostje kampa znajo ceniti gosto borovo senco, ki jo dajejo stara drevesa, parcele v kampu pa so ravne in, ker ležijo v terasah, s pogledom na morje. Plaža je večinoma peščena, del je skalnat, ker pa borov gozd sega prav do obale, je del plaže tudi v senci.
Parcele so ravne in lepo dostopne, veliko jih poleg električnega priključka ponuja tudi priključek na vodo.

 

Kamp Pomer

 

Kamp Pomer - Sanitarije

 

Del kampa je namenjen šotoristom, ki imajo povsem drugačne potrebe kot kampisti. V kampu sta dva sanitarna objekta s tuši in sanitarijami ter prostorom za pomivanje posode, tik ob vhodu pa je tudi mesto za oskrbo avtodomov. Zelo dobro je poskrbljeno za športnike, saj v samem kampu delujeta šola jadranja in potapljaški center, ponujajo pa tudi igrišče za odbojko in, v času glavne sezono, dnevno animacijo za naše malčke. Pomer je odlično izhodišče za kolesarske ture.
Gostinska ponudba je bogata, v kampu pa sta tudi trgovina in prodajalna kruha. Gostje se lahko sprehodijo do središča Pomerja, ki je oddaljeno pet minut hoje, za kaj več vrveža pa se bo treba potruditi do Medulina, ki leži na drugi strani zaliva.

 

Premantura, vrata na Kamenjak


Vasico Premantura večina povezuje s čudovito lego vrh rta Kamenjak, od koder se odpirajo prečudoviti pogledi na obe strani rta. Vas je turistično zelo razvita, njeno središče pa polno gostinskih lokalov in trgovinic. Veduti kraljuje kampanile cerkve svetega Lovra, ki je viden že od daleč.

 

Premantura - vrata na Kamenjak


Takoj za vasjo je vstop v narodni park, ki ga dnevno obišče veliko sonca in narave željnih turistov.
V neposredni okolici Premanture sta dva manjša kampa Areneturist, kamp Tašalera, ki leži malo pred vasjo v borovem gozdu, ter kamp Runke, ki je tako rekoč sredi kraja.

 

Kamp Tašalera

 

Ob cesti, ki pelje od Pulja proti Premanturi, se, ko se cesta povsem približa obali Medulinskega zaliva, kmalu odcepi cesta, ki vodi v kamp Tašalera. To je manjši kamp, ki se je družini kampov Arenaturista pridružil šele v letošnjem letu. Je v senci borovcev, namenjen pa je družinskim gostom, ki znajo ceniti mir in bližino morja.

 

Kamp Tašalera - plaža

 

Prvi, manjši del, takoj za recepcijo, je dokaj nizek, parcele tu pa so velike. Drugi, večji del, ki zaseda skoraj ves del približno 20 metrov visokega polotoka, obraslega z borovci, pa ponuja terasasto urejene parcele, s katerih pogled seže do morja. V tem delu so uredili nov sanitarni objekt, ki ustreza najnovejšim standardom.

 

Kamp Tašalera


V letošnjem letu so uredili večje število terasastih parcel, ki so povsem ravne. Parcele so večinoma urejene v terasah, s priključki na električno omrežje, nekatere pa tudi z vodo. Osrednji del kampa je travnata ravnica, kjer bodo na račun prišli vsi tisti, ki ne potrebujejo sence. Tu je tudi peščena plaža.
V ponudbi imajo pet mobilnih hišic, ki jih oddajajo v najem. Postavljene so na atraktivnih lokacijah, streljaj od morja. Oskrbovalna postaja za avtodome je dobro označena, kemično stranišče je mogoče izprazniti tudi v sanitarnih objektih. V kampu je manjša trgovina, poskrbljeno je za lačne in športnike. Slednji se bodo lahko pomerili v odbojki na mivki. Otrokom so namenili igrišče, v sezoni pa lahko svoje malčke zaupate v varstvo animatorjem. Odlična lega kampa gostom omogoča sprehode do narodnega parka Kamenjak ter obisk Premanture, ki je oddaljena le 10 minut hoje.

 

Kamp Runke

 

Če v središču Premanture zavijete levo in nikamor ne skrenete, boste po dobrem kilometru prišli do vhoda v kamp Runke. Manjši, skoraj družinski kamp leži na polotoku, ki se zlagoma spušča do morja. Parcele so urejene med borovci, ponujajo pa priklop na električno omrežje. Senca, ki jo nudijo borovci, je prijetno hladna tudi v največji poletni pripeki.
Plaža je skalnata, ob pomolu je tudi manjši peščeni zaliv. V kampu delujejo trgovina, restavracija in bar. Pri pomolu ima svoj sedež potapljaški center, v mandraču pa nudijo možnost priveza čolna. V letošnjem letu so uredili teniško igrišče, veliko gostov pa se dnevno odpravi na rt Kamenjak, ki je oddaljen slabe pol ure hoda ob obali.

 

Kamp Runke - parcele


Manjši kampi predstavljajo odlično alternativo večjim, saj so bolj osebni in manj hrupni. Če lahko ponudijo še neokrnjeno naravo, tako kot Pomer, Runke in Tašalera, pa lahko postanejo kraj vaših sanjskih počitnic.