15. februar, 2020
Trajekti: Na dopust čez morje

Bliža se čas poletnih dopustov in rezervacij avtodomov, za tiste, ki najemajo, ter trajektov za popotovanja čez vodo. Za marsikoga je vožnja najnapornejši del dopusta in »bolečine« si lahko olajšate s trajektno plovbo, četudi boste zaradi tega dopustovali kakšen dan več. Na trajektih je zabave dovolj tako za najmlajše (igralnice, videoigre …) kot tiste izkušene plovce, ki se na trajektnih povezavah pogosto podajo na lov za brezcarinskim nakupom.
Paleta evropskih destinacij, ki so dostopne le po vodi, je bogata in rezervacija gotovo ni lahko delo. Prvi vidik je cena in izbira pravega ponudnika glede na potrebe posameznika.

 

REZERVACIJE
 

Na svetovnem spletu lahko najdemo kar nekaj priročnih iskalnikov trajektnih povezav. Za tiste, ki vam je bližja angleščina, bo verjetno najbolj uporabna stran www.directferries.co.uk, za nemško govoreče pa www.directferries.de. V Sloveniji ima na tem področju največ prakse agencija Cruise & Ferry Center. Najugodnejše vozovnice lahko najdete na njihovi spletni strani www.cruise-ferry-center.com ali pri njih v poslovalnici.

 

Rezervacije po spletu:
www.directferries.co.uk
www.aferry.com
www.cruise-ferry-center.com

www.aferry.de
www.faehren.info

www.ferryworld24.de
www.directferries.de

www.neptunia.de
www.faehren.de
www.faehre-vff.de

www.ocean24.com
www.seetour24.de
www.faehreninfo.de

www.ferries.gr

 

GLAVNA DILEMA: STROŠKI

Trajektne povezave pogosto stanejo več, kot bi stala vožnja na določeni relaciji po kopnem. Dileme avtodomarjev so stalnica in čeprav nam že preprost izračun lahko da oprijemljive rezultate, je vprašanje, izbrati trajekt ali ne, vedno vredno debate. Trajektnim povezavam prikimavajo mlade družine, ki želijo počitnice preživeti čim manj stresno zase in najmlajše – trajekt jim z vso svojo spremljevalno infrastrukturo ponuja elegantno rešitev. Na drugi strani so uživalci, ki jim sama pot pomeni dopust. Radi se ustavljajo, ogledujejo in so na dopustu v pravem pomenu besede. Poleg naštetega pa obstaja še možnost, da se do cilja (na primer v Grčijo) odpravimo po cesti, nazaj pa uberemo trajektno pot.


KAKO PRIVARČEVATI?

Pri rezervacijah po spletu ali v turističnih agencijah bodite pozorni na različne popuste, ki jih ponujajo ponudniki trajektnega prevoza, zato povprašajte po možnostih:

•Supersaver: nakup vozovnic najmanj 45 dni pred datumom odhoda
•Popust za predplačilo (do 10 odstotkov)

•Znižanje za povratne vozovnice (do 30 odstotkov)

•Popust za otroke (do 20 odstotkov)

•Popust za starejše od 60 let (do 10 odstotkov)

•Popust za družine s štirimi člani ali več (do 20 odstotkov)

•Vozovnice za otroke od 4 do 12 let (do 50 odstotkov)

•Znižanje pri nadaljnjih vožnjah po grših otokih (10 odstotkov)

•Popust za hibridna in vozila na električni pogon (50 odstotkov)

•Popust v grških kampih (Superfast: Greek Camping Club, Minoan Lines: Sunshine Club)

Kampiranje na krovu (Camping on board)

Cena trajektne povezave je lahko precej zasoljena, zato se avtodomarji, če je le mogoče, odločajo za uporabo povezav, ki omogočajo kampiranje na krovu (camping on board).

 

KAKO REZERVIRATI VOZOVNICO?

Dejali smo že, da lahko vozovnice za trajekt najlaže rezervirate prek spletnih obrazcev, ki jih ponujajo spletni iskalniki. Rezervacijo opravite na strani iskalnika ali pa vas ta usmeri na stran ponudnika prevoza, kjer izpolnite vse potrebno. Med podatki, ki jih morate navesti, so ime, priimek, elektronski naslov in vaša telefonska številka, odvisno od cilja pa tudi morebitno prednostno linijo ter vsekakor datum in uro odhoda. Ponekod je treba podrobno vnesti mere vašega vozila, spet drugod vam aplikacija v osnovi ponudi nekatere možnosti, iz katerih potem izberete ustrezno dolžino, širino in višino vozila. Ponekod je pomemben podatek registrska številka vašega vozila, povsod pa je pomemben podatek o številu potnikov (pazljivo preglejte morebitne študentske, upokojenske, mladinske ali paketne popuste).

Ob rezervaciji namestitve lahko ponavadi izbirate med zunanjimi in notranjimi (navadno cenejšimi) kabinami ter pilotskimi sedeži, včasih pa, predvsem zaradi kratke razdalje, ni treba označiti kakršnih koli namestitvenih podatkov.