12. december, 2012
Navigacijske naprave: so res nenadomestljive?

Tempo življenja 21. stoletja je presneto hiter in ubijajoč. Kakor živimo in delamo, tako tudi preživljamo dopust: hitro in načrtovano. Za spontanost kar zmanjka poguma. Malo tudi po zaslugi svetlečih zaslončkov na armaturni plošči, ki nas kar najhitreje usmerjajo od točke A do točke B.

 

Nekaj uvodnih vrstic je nalašč napisanih z veliko mero cinizma, saj, moramo priznati, prav nihče več ne načrtuje dopusta ali aktivnega konca tedna brez navigacijske naprave. V njen spomin trpamo tisoče in tisoče podatkov o bolj ali manj preverjenih lokacijah, pozabljamo pa, da se potovanje začne tisti trenutek, ko sedemo v vozilo in se odpeljemo. Četudi v neznano.

 

Kratka zgodovina

Zametki, ki so seveda vojaški, segajo v zlata šestdeseta leta, ko se je pojavil prvi navigacijski sistem, ki je temeljil na osnovi Dopplerjevega pojava. Ta je poimenovan po avstrijskem fiziku, ki je v prvi polovici devetnajstega stoletja opisal fizikalni pojav, ko zaradi gibajočega vira zvoka ali opazovalca nastane navidezna razlika v valovni dolžini. Pustimo fizikalno ozadje tokrat pri miru in se raje posvetimo prvemu javno dostopnemu sistemu, ki je zaživel konec sedemdesetih, globalno pa je dostopen zadnjih 18 let. Lahko bi rekli, da je polnoleten.

 

Sistem GPS

Kratica GPS pomeni Global Positioning System, v naših logih (in z nekoč tako razširjeno vnemo posloveniti vse kar leze in gre) pa bi jo lahko poimenovali sistem za določanje položaja. Danes tako samoumevna napravica, kot je mali »garmin«, kot po prvih pri nas dostopnih navigacijskih napravah tudi radi poimenujemo, za pravilno delovanje potrebuje mrežo satelitov, ki objektu nenehno določajo položaj glede na koordinatno mrežo na zemeljski obli. Sateliti, približno 30 jih je, naš planet obkrožajo na višini 20 000 kilometrov, za enkraten obhod pa potrebujejo nekaj manj kot dan. Njihove poti so načrtovane tako, da imajo objekti na Zemljinem površju vedno stik vsaj s štirimi do šestimi sateliti, kar pomeni dovolj veliko natančnost za določanje trenutnega položaja objekta. Poleg signala o lokaciji prejme navigacijska naprava tudi točen atomski čas. Natančna lokacija se izračuna iz preseka treh satelitskih signalov (najlažje si to predstavljamo kot presek treh krožnic) in je natančna do treh metrov.

 

 

Preberite si celotno besedilo >>

 

 

Navigacijske naprave - GarminNavigacijske naprave - TomTomNavigacijske naprave - WayteqNavigacijske naprave - Navigon
GarminTomTomWayteqNavigon
    
Navigacijske naprave - MioNavigacijski sateliti  
MioNavigacijski sateliti