19. februar, 2013
Varnost na poti: kaj in kako

Počitniška vozila imajo veliko ranljivih točk. Če izvzamemo možnost vloma skozi voznikovo kabino, so vlomi v avtodome in počitniške prikolice skoraj identični. Obe vrsti vozil imata namreč zelo podobno zasnovo, tudi materiali so enaki. Pri obeh so daleč najbolj ranljiva okna. Nekoliko varnejša so sicer okna z okvirjem, pa tudi ta nas ne bodo varovala pred vlomilcem nekje na osamljenem kraju – bo pač uporabil silo in okno, namesto da bi ga z izvijačem samo malo odsunil in odprl, raje polomil. V primeru, da smo prisotni v vozilu (denimo ponoči), vlomilci uporabijo različne pršilce, s katerimi posadko onesposobijo za dlje časa. V tem času elegantno premečejo vsebino vozila, potniki pa spijo spanje pravičnega.
Vendar pa kljub črnogledemu uvodu ni vse tako črno. Z dobro pripravo na potovanje in kakovostno varnostno opremo lahko možnost neljubega pripetljaja zmanjšamo na minimum.

 

Kje ustaviti oziroma prenočiti, da bo varno?

Ponavadi se na poti ustavimo šele tedaj, ko smo zares utrujeni in bi z nadaljevanjem ogrožali sebe in ostale udeležence v prometu. Tako ustavimo na prvem primernem prostoru, ki pa ga zaradi nuje ocenjujemo na podlagi velikosti oziroma zadostnega prostora za našo sedemmetrsko »zverino«. Tako zanemarimo najpomembnejši vidik – varnost. S tega vidika so avtocestna in ostala obcestna postajališča popolnoma neprimerna. Na hrupnih, prometnih postajališčih boste namreč hitro postali žrtev posebej za to vrsto posla specializiranih mojstrov. Ti se pripeljejo, okradejo in hitro tudi odpeljejo. Ker so dobro pripravljeni, jih je težko dobiti pri delu. Opremljeni so s pršili, s katerimi onesposobijo posadko, da potem v miru opravijo posel. Zato velja opozorilo: Nikar spati na počivališčih! Če pa že, se izogibajte mirnih kotičkov in parkiranju med tovornjaki. Temačni, mirni kotički so idealni za vlome, poleg tega se možnost, da je kateri od mimoidočih videl tatove, zmanjša na minimum.
Tudi parkiranje v stranskih ulicah velja v večini mest za nespametno početje. Veliko bolje je plačati prgišče evrov za varovano parkirišče, kot pa ob vrnitvi v vozilo ugotoviti, da ste ostali brez koles, vrednejših predmetov ali celo osebnih dokumentov.
Najboljši ukrep je torej zavestno ogibanje sumljivih okolišev, ogibanje raznih prodajalcev krame in »prijaznih« mimoidočih, ki bi vam radi na vsak način svetovali, kje in kako parkirati.
Nekako je splošno sprejeto, da je spanje najvarnejše na obljudenih počivališčih za avtodome (PZA) in v kampih, četudi izkušnje nekaterih popotnikov pravijo drugače. Pa vendar – v kampu ali na PZA je vseeno bolje poskrbljeno za varovanje, nekateri so opremljeni s fizičnim varovanjem, ograjo ali celo kamerami. Tudi občutek varnosti je med »sotrpini« bistveno boljši in če dodamo še tisto bistveno človeško lastnost – privoščljivost –, potem nisem daleč od resnice, ko pravim, da v takem primeru po tihem upamo na to, da si bodo zmikavti raje izbrali našega soseda, kot pa nas.
Tudi spanje na osvetljenih mestih, pred trgovskimi centri in ob glavnih ulicah je še sprejemljivo kot varno. Morda je malo bolj hrupno, vendar vedite – hrup je ponavadi posledica gostega prometa, tam pa zmikavti redkeje »operirajo«.
 

 

Preberite si celotno besedilo >>

 

 

Avtodomi varnost na potiAvtodomi varnost na potiAvtodomi varnost na potiAvtodomi varnost na poti
Avtodomi varnost na potiAvtodomi varnost na potiAvtodomi varnost na potiAvtodomi varnost na poti
Avtodomi varnost na potiAvtodomi varnost na poti