19. februar, 2013
Sedenje v naravi: Kateri je udobnejši?

Ponavadi si ne predstavljamo dopusta brez njih. Takoj po tistem, ko smo zaključili s parkiranjem, so že zunaj. Govora je o kamping stolih, ki upravičeno sodijo med najbolj zaželeno opremo počitniških vozil, saj si brez njih ne moremo predstavljati udobnega počitka na dopustu.
Ponudba na trgu je bogata, izdelki iz leta v leto bolj izpopolnjeni. Prav tako se na trgu pojavljajo nova imena, ki poleg svežih barvnih vzorcev prinašajo izboljšave na področju stabilnosti in nosilnosti.

 

Lahko ogrodje je ključno

Ker stole vozimo s seboj večino leta, je važno predvsem dvoje. Biti morajo lahki in hkrati dovolj stabilni za udobno sedenje na večini podlag. Majhno težo sodobnim kamping stolom zagotavlja ogrodje iz aluminija, tudi platno so zamenjali lažji in zračnejši materiali, ki zagotavljajo udobno (beri brez potenja) sedenje po več ur skupaj.

 

Stabilnost in udobje

Prvi pogoj za udobje je stabilno sedenje. Sanjati, da bo prostor pred počitniškim vozilom popolnoma raven, je zmotno. Povečini so parcele vse prej kot to: visijo, imajo grbine ali jarke. Zato morajo imeti stoli stabilne noge, ki tudi pri visečem terenu zagotavljajo občutek stabilnosti. Stoli so ponavadi opremljeni z dvema izvedbama nogic. Pri prvi so vse štiri nogice samostojne, pri drugi pa sta nogici povezani. Slednja rešitev prinaša odlično stabilnost na ravni podlagi, denimo v predprostoru počitniške prikolice ali na mehkejših podlagah (droben pesek, mivka, travnik), na neravnem terenu, kakršen je značilen za skalnate plaže, divje kampiranje in tudi nekatere kampe pa so boljši stoli z ločenimi nogicami.
Oblika in izvedba stola je ključna za udobje. Stoli s kratkim naslonjalom so odlični za transport, saj zavzamejo malo prostora in so lahki, a so za daljše sedenje neprimerni. Zaradi pokončnega sedenja brez opore za glavo bomo v vratu prej ali slej začutili bolečino. Naslonjala za roke morajo biti na ravno pravi višini, da zagotavljajo udobno sedenje tako visokim kot nižjim osebam, razdalja med njimi, ki določa širino sedalnega dela, pa mora biti zadostna tudi za zajetnejše. Stabilne in nastavljive opore za roke prinašajo obilo veselja pri sedenju, pri transportu v prtljažnem boksu pa bi si večkrat želeli, da jih ne bi bilo. A kot drugje, je tudi tu treba doseči kompromis med udobjem, težo in velikostjo stola.
Za popolno udobje sedenja je ključna pravilna namestitev, saj se nepravilno sedenje hitro prenese na hrbtenico. Ljudem s težavami s hrbtenico, med katere sodim tudi sam, priporočamo, da pred nakupom preizkusijo večje število stolov, v najrazličnejših položajih naslonjala. Le tako boste lahko izbrali najboljšega zase in svojo hrbtenico.
 

 

Preberite si celotno besedilo >>

 

 

Kamping stol Brunner Kerry SlimKamping stol CrespoKamping stol Dukdalf LimboKamping stol Westfield Supreme
Brunner Kerry SlimCrespoDukdalf LimboWestfield SupremeWestfield Trino
     

  Kamping stoli     Kamping stoli