24. december, 2013
Ekološka kmetija Lešnik, Golavabuka pod Kopami

Pod obronki Velike in Male Kope leži razloženo naselje Golavabuka. S ceste, ki vodi do turističnega centra Kope z istoimenskim smučiščem, se odcepi cestica, ki se zložno vzpenja navkreber in pripelje do idilične, več kot tristo let stare kmetije v senci mogočne lipe. Dobrodošli pri Lešniku!

Pri Lešniku vas, kot sporoča že hudomušni napis z delovnim časom, ki vas sprejme ob prihodu, vedno sprejmejo nadvse gostoljubno. Komu se bo zdelo prisrčno snidenje z domačo psičko Dino »preveč«, nam pa se je prijazna štirinožnica v trenutku prikupila. Tudi domači, gospa Irma in gospod Albert, ki ga Irma kliče kar Bertl, so nadvse gostoljubni. Na kmetiji Lešnik, gospa Irma je učiteljica v osnovni šoli Šmartno, skrbijo za tradicijo, stare običaje in ljudsko pesem. Nas so navdušili z zbirko didaktičnih lesenih igrač, s katero smo se kratkočasili, ko smo čakali na obed.

 

Starodavna kmetija Lešnik

 

Kmetija Lešnik je po pripovedovanju gospe Irme stara več kot tristo let. V bližnji preteklosti je bila prenovljena, ravno sedaj pa prenavljajo manjši objekt, »depandanso«, kamor so se na stara leta v preteklosti » umaknili« starši, medtem ko so otroci »prevzeli nadzor« nad kmetijo.

 

Ekološka kmetija Lešnik

Posebnost te koče je, da je povsem lesena in bo, ko bo izgotovljena, čudovita. Toplar in gospodarsko poslopje sta pokrita z lesenimi deščicami, ki so cepljene na roke. Gospodarsko poslopje jih ima približno 18 tisoč, toplar pa še nekaj več. 

 

Gospodarsko poslopje s streho z 18 000 skodlami - Ekološka kmetija Lešnik

Poleg kmetije stoji kapelica iz 19. stoletja, ki so jo pred kratkim prenovili, kmetija pa se ponaša tudi z dvema vodnjakoma.

 

Prostor za avtodome

 

Prostor za avtodome so predvideli ob velikem kozolcu toplarju, na katerem ponujajo v poletnih mesecih prenočišča (in poletne tabore), opremljen pa je nadvse izvirno. S parkirišča sega pogled proti Peci in Uršlji gori, pod nami se vidi del Slovenj Gradca, v daljavi pa pogled objame Savinjske Alpe, ki obkrožajo Logarsko dolino. Oskrbe za zdaj še ne nudijo, jo pa imajo v načrtu.

 

Domača ekološka pridelava

 

Kmetija Lešnik je znana po ekološki pridelavi pridelkov, po domačih mesninah in odličnih sokovih, med katerimi izstopata jabolčni z dodanim korenčkom in češnjev sirup. Sami pridelujejo žganje, poskusili smo tisto z gospodičnami (rezinami hrušk) in borovničevo. Sami pridelujejo odlični med, kot posebnost pa omenimo apiterapijo, ki jo ponujajo v čebelnjaku.

 

Ponudba domačih dobrot

 

Pri Lešniku pa smo se tudi dobro okrepčali.

 

Odlična gobova juhicaDobrotke za prste polizat - EKO kmetija Lešnik
Pečene hruške in kvočevi nudlnidomače spenjeno mleko za kavo!

 

Gospa Irma nas je pogostila z odlično gobovo juho, domačo govedino, s klobasami in z zelenjavnimi kaneloni, roladicami, razvajali pa smo se s pečenimi hruškami in kvočevimi nudlni. Kvoce so v narečnem jeziku tega konca oznaka za suhe hruške, gre pa za žepke, ki jih nadevajo z nadevom iz suhih hrušk in kisle smetane. Nadslastni so in se kar topijo v ustih. Poleg smo pili ekološko pridelan jabolčni sok.

 

Za aktivne

 

V neposredni bližini je nešteto možnosti za aktiven oddih. Kolesarjenje po stranskih poteh, smučanje na Kopah, jahanje in pohodništvo so le del pestre ponudbe.

 

Ekološko turistična kmetija Lešnik
Golavabuka 24
2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu

Irma Hartman Javornik in Albert Javornik

GPS:
N 46.490100° / E 15.138655°

T: +386 2 885 36 01 & +386 41 453 326

users.volja.net/tk-lesnik

irma.javornik@guest.arnes.si