10. oktober, 2013
Planšarija Pr Florjan, Ambrož pod Krvavcem

Pr Florjanu skoraj zagotovo ne boste pitstopali na potovanju z avtodomom, temveč si boste krajši oddih z okrepčilom pri njih privoščili med aktivnim preživljanjem prostega časa, denimo med gorskim kolesarjenjem ali ob koncu hribolazenja. Lahko pa boste v njihovi neposredni bližini tudi prespali.

Pr Florjanu smo se tokrat ustavili med preskušanjem terensko naravnanega bivalnika, ki smo ga gnali visoko nad oblake in dokazali, da imajo tudi snemljivi nahrbtniki, oprtani na zanesljiv terenski poltovornjak, veliko uporabnost. Če bi hoteli, bi nas namreč štirikolesni pogon zapeljal še mnogo višje od najvišjega vrha priljubljenega gorenjskega smučišča.

 

Do Kriške planine po asfaltu


Dobro vzdrževana asfaltirana pot vodi skoraj do Kriške planine, saj se konča le nekaj deset metrov pred avtomatsko zapornico, ki planinski raj varuje pred motoriziranimi planinci, ki želijo s svojimi konjički priti prav do cilja. Pri zapornici je veliko parkirišče, kjer lahko, če se do sem niste pripeljali s kolesom ali pripešačili, pustite avtodom. Parkirišče je ravno in v nočnem času mirno. Z njega pa je prelep razgled v vse smeri.

 

Planšarije pod Krvavcem


Na Kriški planini pod Krvavcem je množica planšarij, ki so danes vse po vrsti namenjene turistom, ki v tem planinskem raju najdejo mir in zavetje pred zblaznelim ritmom, ki ga narekuje vsakdan. Ena od njih je planšarija Pr Florjan, simpatično gostišče s prenočišči, ki daleč naokoli slovi po odlični hrani.

 

Prava kmečka pojedina

 

Utrujeni od potepanja po, z izjemo smučišč, ki so zarezala v hribovski svet, neokrnjeni naravi in polni doživetij ob prelepih razgledih, ki sežejo do Snežnika na eni in Julijskih Alp z očakom Triglavom na čelu na drugi strani, si le vzemite čas in se razvajajte pri Florjanu.

 

Pr' Florjan na sončku


Mi smo začeli z odličnim kislim mlekom, ki ga pripravljajo v toplejših dneh leta, poleg pa postrežejo domač kruh, ki ga z veliko ljubezni zamesi gospodinja.
Nadaljevali smo s pečenico in kislim zeljem, h katerima smo naročili ajdove žgance, ki jih je gospodinja izdatno zabelila z domačimi ocvirki. Okusi podeželja so se kar topili v ustih in kar malo žal nam je bilo, da smo morali poleg, zaradi prej zaužitega kislega mleka, žejo poplakniti s pivom in ne kozarcem dobrega vina. Res škoda.

 

Kislo mlekoOdličen domači kruh
Žganci z zabeloDnevni meni


Na koncu ni ostalo prav nič prostora za sladico, a kdor na koncu potrebuje sladkor, bo zagotovo našel pravo sladico. Domače štruklje, denimo ...

 

Za vsakogar nekaj

 

Krvavec slovi kot eno najboljših smučišč pri nas, kjer snežna odeja vztraja dolgo v pomlad. A Krvavec ni vabljiv samo pozimi. Je odlično izhodišče za hribolazenje po Kamniških Alpah in že sam ponuja veliko možnosti za aktivni oddih: adrenalinski park, proga za gorske kolesarje, množica sprehajalnih poti in še kaj bi se našlo. Cesta na Krvavec, ki se odcepi takoj za vasjo Grad, je eden najzahtevnejših kolesarskih vzponov pri nas. S Krvavca pa se boste naužili razgleda, ki bo vaše srce in dušo polnil še dolgo v delovni teden. In vse to na pragu prestolnice!

 

Planšarija Pr Florjan, 
Ambrož pod Krvavcem 26, 4207 Cerklje
T: 04 251 72 58
GSM: 051 628 601
plansarija.florjan@siol.net

GPS koordinate:
N 46.294115° / E 14.534972°