14. februar, 2013
Gostilna pri Čadu, Ljubljana

V objemu Rožnika, v čudoviti naravi nedaleč od središča Ljubljane, vas z vso toplino prijaznega gostitelja sprejema osebje Gostilne Čad. In če dober glas seže v deveto vas, potem je Gostilna Čad znana tudi v deseti vasi, tako daleč namreč seže njen sloves po odličnih jedeh, pripravljenih na klasičnem žaru, ki z uporabo pravega oglja daje gostilni prepoznavni pečat.

 

120-letna tradicija gostilništva se je v družini Čad začela z vinotočem. Istočasno so pridobili tudi dovoljenje za prodajo domačih pridelkov in pekovskih izdelkov in kaj kmalu se je razvila gostilna s hišno koncesijo za opravljanje gostilniške dejavnosti. Ljubljančani so radi hodili na domače dobrote, pred drugo svetovno vojno je gostilna slovela po kolinah, kavi s smetano in še posebej po odličnem domačem kruhu in pecivu.

 

Kaj izbrati

V gostilni nudijo jedi, ki so postale blagovna znamka gostilne: izbirate lahko med sočno pleskavico s kajmakom ali sirom, ražnjiči, čevapčiči, žrebičkovimi medaljoni, dimljeno vešalico, domačo klobaso Rožnik, lepinjo iz domače pekarne, šobsko solato ali pečeno papriko, tu je seveda še nepogrešljivi prebranec.
Ponudba je seveda širša, saj tudi kaj »na žlico« ne sme manjkati. Izbirate lahko med juhami, obarami, sarmami … Za vse tiste, ki imate radi zelenjavo, so na voljo zeljanica, zelenjavni krožnik, zelenjavni zavitek, slana gibanica … Med sladicami so najbolj priljubljene palačinke Rožnik, diplomatska omleta, višnjev zavitek in prekmurska gibanica.
Pri obedu se lepo prileže kozarček rujnega, k jedem z žara se najbolj poda cviček, ki s svojo svežino lepo poudari okuse. Priporočamo Carico Milico, sicer pa imajo v ponudbi vina vseh treh slovenskih vinorodnih dežel.

 

Dostop

Če ste na ljubljanski obvoznici, izberete izhod 35: Ljubljana zahod, Ljubljana Vič.
Usmerite se na Tržaško ulico proti središču mesta in nato proti Rožni dolini oz. na Večno pot, to je cesta, ki vodi tudi v živalski vrt. Že ob prihodu v Rožno dolino vas bodo na gostilno začele opozarjati obcestne table. Iz Večne poti morate opraviti le en zavoj desno in čez kakšnih 150 metrov boste na cilju.

 

Kaj gostilna nudi avtodomarjem

  • možnost parkiranja in nočitve na prostornem parkirišču, kjer lahko parkira do največ 10 avtodomov,
  • uporabo gostilniških sanitarij v času obratovanja gostilne,
  • idealno izhodišče za raziskovanje narave v okolici Ljubljane, za izlet do živalskega vrta ali do središča mesta (obe razdalji sta premagljivi tudi peš),
  • v neposredni bližini deluje tudi Jahalni klub Rožnik, ki organizira šolo jahanja za otroke in odrasle.

 

Zanimivosti

Včasih so v gostilni kruh, po stari navadi, prodajali posebej. Stregli so ga otroci, ki so ga na pladnjih, obešenih okoli vratu, nosili od mize do mize.
Na poti domov se je v gostilni pogosto ustavil tudi pisatelj Ivan Cankar. In ko je v veseli družbi omagal, ga je gospodar naložil v koš in odnesel na Rožnik.

 

Gostilna Čad nosi dušo prave gostilne, v kateri s srcem postrežejo prav vsak krožnik in je kraj za prijetno kulinarično doživetje nedaleč od središča mesta.
In da vas ne bomo prepričevali zgolj na papirju, pridite in okusite. Kot pravijo: »V živo je slajše!«

 

 

Gostilna Čad
Cesta na Rožnik 18, 1000 Ljubljana
T: 01 251 34 46
www.gostilna-cad.si
info@gostilna-cad.si


N 46° 3'18.82 / E 14°28'54.21
N 46.055228° / E 14.481724°


Odprto vsak dan od 11. do 23. ure.

 

Parkiranje za avtodome: maksimalno 10 avtodomov (možnost uporabe gostilniških sanitarij).

 

Posebnosti: okusne jedi s klasičnega žara. Ob sobotah in nedeljah pečejo odojka na ražnju.