1. februar, 2014
Turistična kmetija Grofija, Vrh nad Virom pri Stični

Slovenci smo kljub vsem neslanim dovtipom o nas prijazen in gostoljuben narod. In kje je to očitneje kot na turističnih kmetijah, kjer nas vedno sprejmejo z odprtimi rokami. Tudi tokrat so nas, ko smo obiskali turistično kmetijo Grofija, ki stoji vrh holma nad Virom pri Stični.

 

Turistična kmetija Grofija pozimi

Turistična kmetija Grofija leži dobre štiri kilometre od avtocestnega priključka Ivančna Gorica, tako da je primerna tudi za pitstop oziroma krajši obisk. A kdor se bo pripeljal sem gor, ga bo pokrajina v trenutku očarala in bo ostal dlje časa ...

 

Grofija?

 

»Od kod ime Grofija?« smo najprej povprašali prijazno »gospodarico« Damjano, mamico treh otrok, ki drži vajeti kmetije v svojih rokah oziroma kot sama poudari, »le pomaga mami«. Ime je resnično zanimivo, saj na kmetiji »Pr' Kav'c« nikoli ni bilo grofov. Nadeli so jim ga okoliški dninarji, ki so gospodarjem pomagali pri kmečkih opravilih in se čudili nad blagostanjem na kmetiji. Danes dninarjev, kljub krizi, ni, zato domači vse postorijo sami.

 

 

Še beseda, dve in že smo v mali prodajalnici nadstropje nižje, kjer gospa Damjana ponudi kozarček dobrodošlice, v ponudbi pa imajo pridelke iz okoliških kmetij in izdelke domače obrti. Marmeladke, med, pa spet marmeladke in dobrote, ob pogledu na katere se prav vsem zasvetijo oči. Lakota! Hitro nazaj v jedilnico!


Tu je vse domače!

 

Seveda se ob pogledu na domače jedi, ki nam jih je postregla gospa Damjana, nismo muzali kot komik iz reklame, daleč od tega pa tudi nismo bili. Na Grofiji gostom ponudijo le domače jedi, gospodinja se namreč trudi, da bi ponudila kar se da izvirne jedi, s poudarkom na domačem in sezonski kulinariki. Pozimi tako najbolj prija dobra juhica, ki okrepča telo in pogreje premraženega duha. Poleti pa pripravijo sladoled iz skoraj vsega, kar si zamislite. Med drugim iz sivke!
Okrepčali smo se z odlično bučkino juho, potem pa nadaljevali s pravo zimsko hrano, z odlično pečenico, repo, zabeljeno z ocvirki, in s slastnimi ajdovimi žganci. Slednjih bi lahko pojedli celo skledo! A to ni vse, kar znajo na Grofiji!

 

Bučkina juhicaDomači beli kruh
Domače dobrotePečenica z repo in ajdovimi žganci
OcvirkovkaSlivov cmok za sladico

 

Daleč naokrog so znani po odlični domači hrani, denimo skutnih štrukljih s kislim zeljem, divjačinskih jedeh (v ogradi imajo čredo damjakov), klobasah v cvičku in pečeni rdeči pesi. Posladkali smo se z odličnim slivovim cmokom, pesino torto, ki je ob omembi takoj pritegnila našo pozornost, pa smo zamudili za en dan. Pa drugič!


Bogata zgodovina

 

Področje, kjer se razteza Grofija, je bilo poseljeno že v bronasti dobi. Področje se imenuje Cvinger, veliko pa je 21 hektarjev. V novejšem času izstopa odkritje človeške ribice, ki so jo tu prvič uzrli in popisali sredi 18. stoletja, torej pred »postojnsko«, obširen članek pa je o tem izšel nekaj desetletij kasneje, objavil pa ga je nihče drug kot baron Žiga Zois.
Sama kmetija izvira s konca osemnajstega stoletja in sestoji iz več poslopij, med katerimi je večje dvorišče. Avtodom parkiramo pred vhodom v »kompleks«.

 

PZA s pogledom na svobodo

 

Posestvo turistične kmetije Grofija je veliko deset hektarjev, nekaj malega je obdelanega, ostalo je zelenje, kamor seže oko.

 

PZA Grofija pozimiSosedje

 

Oziroma v primeru zime, ki je končno objela naše kraje, belina. Kljub bližini avtoceste, le štiri kilometre je od izvoza v Ivančni Gorici do kmetije, je tu gori spokojno kot le malo kje. Za avtodome so pripravili pet parkirnih mest, poleg je teniško igrišče, lučaj stran etnološka zbirka. Poskrbljeno pa je tudi za otroke ...

 

Turistična kmetija Grofija
Vir pri Stični 30
1295 Ivančna Gorica

GPS: N 45.949237° / E 14.819901°

T: +386 1 787 81 41 & +386 31 855 009

www.grofija.com

info@grofija.com