15. december, 2013
Kmetija Tremel, Bokrači

Skrajni severovzhod Slovenije zaznamuje zaobljena gričevnata pokrajina, ki se dviga na robu Panonske nižine. Prijazni kraji so tu, s toplimi ljudmi in z odlično kulinariko. Pot nas je na Goričko zanesla za martinovo, v Bokrače, na kmetijo Tremel.

 

Kmetija Tremel


Bokrači ležijo blizu večini veliko bolj poznanih Moravskih toplic, a le nekaj kilometrov iz turističnega kraja je vasica, kjer boste našli svoj tako iskani mir, spotoma pa še napolnili želodček.

 

Visoko nad dolino, kmetija Tremel

 

Ko se cesta počasi dviga nad dolino, za nami ostajajo meglice novembrske sobote, nad nami pa se odpira modro nebo. Takoj na začetku vasi vas pričaka kmetija Tremel, ki je v družinski lasti. Avtodomarji smo tu (ob predhodni najavi!) dobrodošli vse leto, s parkirnega mesta pa se vam bo iz vaše dnevne sobe odpiral prečudovit razgled na okoliške griče in dolinice. Za zahtevnejše so pred kratkim odprli center dobrega počutja, kjer gostom, tudi avtodomarjem, ponujajo finsko in turško savno ter ogrevani bazen z vodno in zračno masažo.

 

Lastna vina

 

Goričko je vinorodna pokrajina, zato tudi pri Tremelu skrbijo za poldrugi hektar vinske trte, kjer pridelujejo chardonnay, muškat otonel, traminec, laški rizling, šipon in modro frankinjo. Vina pridelujejo po tradicionalnem postopku, ki ga prenašajo iz roda v rod, z nami pa se je ves večer družil odlični chardonnay letnika 2011.

 

Martinova pojedina, kot se šika!

 

Martinovo pojedino smo začeli tako, kot je treba: z domačo šunko in s kruhom, ki se je kar stopil v ustih. Nadaljevali smo z odličnima govejo in gobjo juho, predvsem slednja je bila ena boljših, kar jih je razvajalo naše brbončice.

 

 Predjed - Tremel Gobova juhica - Tremel
 Martinova pojedina - Tremel Slastno rdeče zelje - Tremel


Glavna jed za martinovo vedno vključuje gos ali raco. Tremelovi se s perjadjo oskrbujejo pri okoliških kmetih, nam so tako postregli z domačo raco, ki so jo nadevali z jabolki. Ravno prav pečena se je stopila v ustih in čeprav nas je bilo krepko čez dvajset, smo se komaj »pretolkli« čez polovico. Porcije so namreč ogromne. Poleg so servirali gratinirane rezine jabolk z domačo marmelado, obvezno dušeno rdeče sladko zelje in gibice. Gibice? Tudi mi smo zazijali, a so nam hitro pojasnili, da gre za prilogo, značilno za Goričko, ki zamenja tradicionalne mlince. V preteklosti so jih pripravljali takrat, ko so mesili kruh, pripravljeno kvašeno testo pa razvaljajo na debelino dober centimeter in ga spečejo v krušni peči. Pečene gibice raztrgajo na koščke in zalijejo z vrelim mlekom, ki so mu dodali nekaj masla. Ko se lepo zmehčajo, jih zalijejo s povreto razredčeno kislo smetano in jih postrežejo kot prilogo. Njami!
Polnih želodcev smo komaj posegli po sladici: odlični domači prekmurski gibanici, ki je odlično zaokrožila večer. Še dobro, da pri Tremelu organizirajo večere z živo glasbo – tako smo šli ob koncu programa spat z malce manj slabo vestjo ...

 

Zanimivosti v okolici

 

Krajinski park Goričko ponuja veliko možnosti aktivnega oddiha. Že pri Tremelu si lahko izposodite kolo, greste jahat ali pa samo uživate v centru dobrega počutja. Okoliške ceste in cestice so odlične za kolesarje, saj boste na njih zlahka nabirali »višince«. Gozdovi so bogati z gobami, v njih vlada spokoj, ki ga v mestnem betonu preprosto ni. Kogar navdušujeta kultura in zgodovina, bo na tem koncu prišel na svoj račun: Plečnikova zapuščina v Bogojini, grad v Gradu s kar 365 sobami in rotunda v Selu so pomembni v širšem prostoru, ne samo na Goričkem. Nedaleč stran pa leži Bukovniško jezero, kjer so energetske točke, ki blagodejno vplivajo na človekovo zdravje. Več kot 50 jih je, izmerjenih in označenih pa je 26.

 

 

Turistična kmetija Tremel
Bokrači 28
9201 Puconci

Gostitelj: Branko Tremel

GPS koordinate:
N 46.741883° / E 16.205144°

T: +386 2 545 10 17

info@kmetija-tremel.si
www.kmetija-tremel.si