25. avgust, 2013
Pri Flandru v Zakojci

Obisk pri Flandru ne ustreza najbolj oznaki pitstop, saj ta ponavadi pomeni hitri prehrambni servis lačnih želodcev nekje ob poti. Tokratni obisk nam ni vzel slabe urice kot ponavadi, ampak smo pri gostoljubnih Flandrovih kar prespali in si pred odhodom privoščili še odličen domači zajtrk.

K Flandru nas je pot zanesla na poti v Posočje. Turistična kmetija Pri Flandru, ki jo vodi družina Tušar z nadvse simpatičnim gospodarjem Vencljem na čelu, leži dobrih 720 metrov nad morjem. Zakojca, svet za iz preostalega hribovja izstopajočim vrhom Kojce, je vasica, ki jo pozna večina Slovencev kot rojstni kraj pisatelja in domoljuba Franceta Bevka, ki je odraščal v slabih sto metrov nižje ležeči hiši, v kateri je danes muzej.

 

Tik pred ciljem ...

 

Z avtodomom boste k Flandrovim najlažje prišli po cesti, ki se z glavne ceste Idrija–Most na Soči strmo odcepi malo za krajem Reka. Cesta se zložno vzpenja dobrih 11 kilometrov, med vzponom pa boste deležni prečudovitih razgledov na Cerkljansko hribovje, Police, Bohinjske gore in daleč spodaj ležečo Baško grapo.

 

Flandrova dobrodošlica

 

Ko boste sedli v hladu vrta ali pa za eno od miz okrog kmečke peči, si vzemite trenutek predaha, potem pa zagrizite v dobrote, ki jih pripravljajo domači. Že dobrodošlica bo znala koga povsem nasititi, zato nikar ne pretiravajte! Kruhki z zaseko, »salamom«, domači sir, poleg pa šilce tepkovega žganja ali domač jabolčni sok. Pa je to šele uvertura!

 

Dobrodošlica - Kmetija pri Flandru


Za predjed se lahko razvajate s krompirjem s skuto na solatni posteljici, ki bo zadovoljil tudi zahtevnejše ljubitelje brezmesnih jedi, lahko pa brbončice potopite v odlično gobovo juho, h kateri se odlično poda rezina domačega kruha, ki ga peče gospa Marija.

 

Žlikrofi in smukavc

 

Tipični jedi, brez katerih pri razvajanju pri Flandru zagotovo ne gre, sta smukavc in domači žlikrofi. Slednje pripravijo iz bele moke, jajc, vode (ali mleka), nadevajo pa jih s krompirjem, kancem ocvirkove masti in z začimbami. Skrivnost je v ljubezni, ki jo testo prejme od rok gospodinje, in nadevu, ki ne sme biti drobljiv ali premehak – ravno pravšen mora biti in potem so žlikrofi »nadslastni«.

 

Žlikrofi pri Flandru

Smukavc!

 

Smukavc, gre za ohrovtove liste s krompirjem in z zabelo, je odlična priloga svinjskemu hrbtu ali ribici, lahko pa jo naročite tudi kot samostojno jed. Odlična je tudi telečja rulada s kislimi kumaricami.

 

Na koncu še ... sladica

 

Tudi če imate občutek, da ne zmorete pojesti niti drobtinice več, se ozrite še po domačih sladicah. Skutna torta je odlična, jabolčni štrudelj pa je bil »greha vreden«.

 

Sladica pri Flandru

Kislo mleko za zajtrk ali osvežitev ...

 

Seveda smo na koncu »obtičali« v prijetni senci starih dreves in na parkirišču poleg kmetije tudi prespali. Zjutraj pa smo si privoščili domače kislo mleko z ajdovimi žganci.

 

Za vsakogar nekaj

 

Okolica Zakojce je prečudovita, poleti pa ravno prav hladnejša od razbeljenega mestnega betona, da boste tu napolnili baterije. V bližini je divja Zakojška grapa, zahtevnejši pa se lahko vzpnejo na Porezen. Pri Flandru pa lahko tudi zajahate konja in se z gospodarjem odpravite na vodeno turo. Dobrih sto metrov nižje stoji hiša, kjer je pisatelj France Bevk preživel svoje otroštvo. Hiša je danes preurejena v lično opremljen muzej, ključ za ogled pa imajo na turistični kmetiji Pri Flandru.

 

 

Bevkova domačijaTik pred odhodomSlap v Zakojški grapi            Kristalno čista voda

 

Turistična kmetija pri Flandru
Zakojca 1, 5282 Cerkno
T: 05 377 98 00
GSM: 031 288 142

www.kmetija-flander.si
info@kmetija-flander.si

 

GPS koordinate:
N 46.164871° / E 13.927092°